زیر سازی آماده سازی

روش های خاصی برای آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی وجود دارد که تعداد کمی از آنها در صنعت استفاده می شود. این مقاله برای آشنایی بیشتر با این روش ها است. عمر رنگ صنعتی به همان اندازه که به کیفیت آماده سازی سطح بستگی دارد به انتخاب و کاربرد مواد نیز بستگی دارد.

رنگ هایی که عموماً عملکرد خوبی ندارند به دلیل عدم آماده سازی مناسب لایه زیرین آن ها است. نحوه آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی بر کیفیت و ماندگاری رنگ تأثیر می گذارد. در صورتی که این تسطیح مناسب نباشد، قطعا پوشش رنگ در برابر شرایط محیطی مقاومت نمی کند و پس از مدت کوتاهی نیاز به رنگ آمیزی مجدد خواهد بود.

به همین دلیل اولین مرحله در رنگ آمیزی چه بر روی سطوح کوچک خانگی و چه در سطوح بزرگ صنعتی، آماده سازی سطح می باشد. این فرآیند ممکن است چند روز طول دوره رنگ آمیزی را افزایش دهد، اما نتیجه آن ماندگاری رنگ برای چندین سال خواهد بود.

آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی چیست؟

 

آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی مجموعه ای از عملیات است که شامل تمیز کردن، حذف مواد سست و اصلاح فیزیکی یا شیمیایی سطحی است که رنگ روی آن اعمال می شود. این روش می تواند مکانیکی یا شیمیایی باشد و برای رسیدن به حداکثر کیفیت رنگ آمیزی ضروری است.

چرا باید سطوح را قبل از رنگ آمیزی آماده کرد؟

هر سطحی از هر نوعی مانند چوب، آهن، استیل و انواع دیگر ممکن است بسیار تمیز به نظر برسد، اما لازم است قبل از رنگ آمیزی تمام آلودگی ها مانند گرد و غبار، روغن، چربی و حتی اثر انگشت پاک شود. رنگ پودری در اصفهان به خوبی روی سطح می ماند. دلایل زیادی برای آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی وجود دارد. مهمترین دلایل آماده سازی سطح قبل از رنگ آمیزی عبارتند از:

  • از بین بردن یا توقف تشکیل یک لایه ضعیف بر روی سطح بستر
  • میزان برهمکنش مولکولی بین رنگ یا پرایمر و سطح زیرلایه را به حداکثر برسانید
  • بهینه سازی نیروهای چسبندگی
  • تحقق ریزساختار خاص بر روی بستر
  • افزایش مقاومت در برابر سایش
  • محافظت در برابر خوردگی
  • هزینه ها را کاهش دهید

اهمیت آماده سازی سطح در نقاشی صنعتی

در بحث رنگ صنعتی، هدف از رنگ پودری سیلور وهله اول محافظت از سطح در برابر عوامل مخرب است. متأسفانه، اگر سطح به درستی آماده نشود، مواد شیمیایی مضر می توانند بین رنگ و سطح محبوس شوند و بعداً منجر به خوردگی پنهان و آسیب های دیگر شوند.

در طول زمان هنگامی که این اتفاق می افتد، فلز در معرض آب و هوا قرار می گیرد و خورده می شود. نکته مهم دیگری که اهمیت آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی را برجسته می کند، بحث کاهش هزینه است. هنگامی که سطوح آماده نشده باقی می مانند، دوام رنگ کاهش می یابد.

در این صورت باید سطح مورد نظر مجددا رنگ آمیزی شود. اما این رنگ آمیزی مجدد تنها شامل هزینه خرید مجدد رنگ نمی شود. حذف اثرات ناخواسته ناشی از رنگ آمیزی قبلی نیز هزینه ها را دو برابر می کند.

روش های آماده سازی سطح برای رنگ آمیزی صنعتی

برای به دست آوردن رنگ آمیزی باکیفیت سطوح صنعتی، باید سطح اصلی را به گونه ای آماده کرد که حداکثر چسبندگی بین رنگ و سطح حاصل شود، به همین دلیل حذف سیستماتیک آلودگی های سطح ضروری است. هر آماده سازی سطح برای رنگ آمیزی مستلزم انجام یک، دو یا تمام مراحل زیر است:

چربی زدایی یا تمیز کردن

این روش شامل حذف آثار آلودگی روغن و گریس از سطح مورد نظر می باشد. معمولاً برای این منظور از روش‌های حذف بخار، چربی‌زدایی اولتراسونیک، پاشش، غوطه‌وری و شستشو استفاده می‌شود. در چربی زدایی بخار، جسم مورد نظر در بخارات تری کلرواتیلن (TCE) یا پرکلرواتیلن غوطه ور می شود.

این بخارات روی جسم متراکم می شوند و آلاینده ها را در خود حل می کنند. سپس به صورت قطره ای از سطوح جدا می شوند. در مواقعی که امکان چربی زدایی با بخار TCE در دستگاه وجود ندارد، ابتدا سطح را با مواد TCE آغشته کرده و سپس از بخار برای تمیز کردن کامل سطوح استفاده می شود.

البته این حلال ها به صورت مایع و بخار مضر هستند و نیاز به تخلیه محیط کار دارند. در روش دیپ و اسکراب، فلز در یک ماده چربی‌گیر قرار می‌گیرد و سپس در آب شفاف و گرم شسته می‌شود. در پایان با هوای گرم، بخار یا هوای محیط کاملا خشک می شوند.

روش‌های فیزیکی و فرسودگی (سایش بلاست)

سطوح ساییده شده پیوندهای قوی تری نسبت به سطوح بسیار صیقلی ایجاد می کنند زیرا سطح تماس بزرگ تری را برای چسبندگی فراهم می کنند. از طرفی سنگ زنی سطح باعث صیقل دادن و پاکسازی ذرات آلاینده های سطح می شود. یکی از موثرترین روش های آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی ، انفجار ساینده است.

در این روش ذرات ساینده با سرعت زیاد به سطح مورد نظر برخورد می کنند و در نتیجه این برخورد اثرات خوردگی، رنگ، زنگ زدگی و سایر آلاینده ها را از سطوح خارج می کند. سایش معمولاً با شات بلاست، سندبلاست، برس زدن و سنباده انجام می شود.

درجه تمیزی استاندارد با این روش نیز متفاوت است.

·         Sa  – تمیز کردن سبک

·         Sa – تمیز کردن متوسط

·         Sa½ – تمیز کردن بسیار کامل

·         Sa – تمیز کردن به حدی که با چشم قابل مشاهده است

در شرایطی که دستگاه انفجار ساینده در دسترس نباشد یا جسم مورد نظر نتواند در برابر ضربات ناشی از انفجار مقاومت کند. از یک برس سیمی یا کاغذ سنباده استفاده می شود. برای از بین بردن کامل ضایعات روی سطوح.

برس های چرخشی یا برس های دستی معمولی سطوح را از زنگ زدگی، گریس و سایر آلودگی ها تمیز می کنند. سنباده زدن به طور کلی برای تکمیل آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی ضروری است.

زیر سازی رنگ

سطوح را با شعله تمیز کنید

در این روش از شعله اکسیژن/گاز استفاده می شود و با پخش حرارت آن بر روی سطح فلز، زنگ ها و براده های روی سطح پوسته پوسته می شوند. سپس این پوسته به روش سیم یا سنباده برداشته می شود. روش آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی سطح شعله روشی اقتصادی نیست و می تواند به سطوح زیرین و اصلی قطعات آسیب برساند. به همین دلیل به ندرت استفاده می شود.

فرآیندهای شیمیایی

در روش های شیمیایی برای آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی از مواد شیمیایی به ویژه مواد اسیدی استفاده می شود. این مواد حلال گریس و رنگ هستند و آلاینده ها را از سطوح پاک می کنند. روش چربی‌زدایی با حلال‌های شیمیایی به تنهایی یا به عنوان امتداد فرآیند سایش انجام می‌شود.

البته در این روش نسبت ترکیب مواد و زمان صرف شده در این محلول شیمیایی برای حصول بهترین نتیجه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مثلاً اگر زمان باقی مانده در این محلول کم باشد، ممکن است اثر لازم را نداشته باشد و اگر مدت طولانی در معرض مواد شیمیایی قرار گیرند، لایه ای از مواد شیمیایی روی جسم ایجاد می شود که باعث اختلال در چسبندگی می شود.

نظافت با روش های اسپری آب

روش سایش معمولا با روش انفجار مرطوب ترکیب می شود. استفاده از آب در روش های سایشی به حذف گرد و غبار و ناخالصی ها از سطوح کمک زیادی می کند. به خصوص زمانی که هدف از تمیز کردن سطوح، حذف رنگ های قدیمی مبتنی بر سرب و آلاینده های محلول در آب باشد.

آب معمولاً از فشارهایی مشابه فشار بالا ساینده استفاده می شود. در برخی فرآیندها از بازدارنده های آب برای شستشوی آب استفاده می شود تا از زنگ زدگی سطح تمیز شده جلوگیری شود.

دانستن اینکه آیا اثرات باقیمانده این نوع بازدارنده ها با پوشش رنگی که بعدا اعمال خواهد شد سازگار است یا خیر، مهم است. در صورتی که به دلایلی از بازدارنده در این روش استفاده نشود، لازم است سطح مورد نظر از رطوبت کاملاً تمیز و خشک شود.

جت آب در فشار متوسط ​​برای تمیز کردن بتن، سنگ‌های بزرگ، آجر و بلوک‌های سنگین و در فشار بالا عمدتاً در آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی در ساختمان‌ها یا تأسیسات صنعتی بزرگ استفاده می‌شود. استانداردهای تمیزی متفاوتی با جت آب وجود دارد:

SSPC-SP WJ-1 / NACE WJ بستر تمیز خالی

SSPC-SP WJ-2 / NACE WJ تمیز کردن بسیار کامل

SSPC-SP WJ-3 / NACE WJتمیز کردن کامل

SSPC-SP WJ-4 / NACE WJ تمیز کردن قابل مشاهده

قبل از اعمال پوشش صنعتی سطح را دوباره ارزیابی کنید

اصلاح عیوب سطح باعث جلوگیری از بروز مشکلات بعد از رنگ آمیزی می شود. به همین دلیل لازم است پس از تمیز کردن سطوح و قبل از رنگ آمیزی سطوح ناهموار، خوردگی و ترک بر روی سطوح مورد نظر ترمیم شوند.

اصلاح این آسیب باعث اثربخشی بیشتر رنگ می شود. گاهی حتی نیاز به آب بندی مجدد سطوح می باشد. یا سیستم های کف اپوکسی و حتی برخی از فلزات صنعتی را پوشش دهید.

در برخی موارد استفاده از بوت استرپ برای عملکرد بهتر ضروری است. پرایمر علاوه بر کمک به تمیز کردن سطح، از آن در برابر اکسیداسیون محافظت می کند. نیاز به آماده سازی و زیرسازی سطح برای رنگ آمیزی با توجه به روش های تولید و فرآوری آهن و فولاد شرایطی دارند که آمادگی استفاده از پوشش های رنگی را ندارند.

آماده سازی رنگ

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *